Amatör Telsizcilik Hobi mi? Yoksa Kamu Hizmeti mi?

Tonguç AKARCA
3 min readAug 12, 2024

--

İngilizler amatör telsizciliği gönüllü bir kamu hizmeti olarak adlandırıyorlar ve saygı duyuyorlar. Peki neden?

Bence şöyle bir durum var, Türk gençliği fakr-ü zaruret içinde harap ve bitap düşmüş durumdadır. Kültür emperyalizmi, yoksulluk, bozulan eğitim sistemi, işsizlik, istemeden kalıp tacize uğradıkları Yurtlar, çeteler, yasaklı madde satıcıları, siyasi düşmanlıklar ile çevreleri sarılmış durumdadır. Artık masalları da inanmıyor gençler, şairin dediği gibi: vatan, şose boylarında gebermekse açlıktan.. Ben bedelli yapar geçerim; diyorlar. Ailede kabul görmüyor okulda kabul görmüyor müzikte bir yere varamıyor sporda kabul görmüyor hiçbiryerde ne kabul görüyor ne de değer. Ve sonra ne oluyor biliyor musunuz kötü arkadaş yoluna düşüyorlar uç siyasi görüşlerin militanına dönüşüyorlar bazıları, gencecik insanlar hayatlarını bu saçma ideolojilere verip ölüyorlar.

Kendi araştırmalarıma göre sosyolojik veya psikolojik olarak saf kötü insan kitlesi %1 ya da %2. Bu da demek oluyor ki kötü şeyler yapanlar aslında ıslah edilebilir. Röleler’i uygunsuz kullananlar ıslah edilebilir, uygunsuz frekansa girenler eğitebilir, kendilerince oyun oynayanlar eğitilebilir.
Antik Sümer tabletlerinde dahi nereye gidiyor bu gençlik denilerek şikayet ederlermiş. Toparlayacak olursam dün ingiliz radyo cemiyetinin sayfasına baktım, kısa alıntılar yapmak istiyorum. “Amatör telsizcilik, ticari olmayan mesaj alışverişi, kablosuz deneyler, kendi kendine eğitim ve acil
durum iletişimi için belirlenmiş radyo frekanslarını kullanan popüler bir teknik hobi ve gönüllü bir kamu hizmetidir.”

Burada belirtilen acil durum iletişimi sadece afet savaş olağanüstü hal değil aslında kişisel bir acil durumu da anlatmak için kullanılmış. Yani rolle veya amatör frekansları üzerinden sohbet etmek hoş olmasa dahi yine de kendi başına gelebilecek bir acil durum için amatör telsizcilik lisansı alanlar telsize sahip olanlar amacına uygun kullanıyorlar diyebiliriz. Bir yandan da İngilizler amatör telsizciliği gönüllü bir kamu hizmeti olarak adlandırıyorlar ve saygı duyuyorlar.
Ve ilginç bir şekilde şöyle devam ediyor; “Çağrı işaretlerini tanımlayıcı olarak kullandığınızda, yayında herhangi bir statü yoktur ve iletişim kurduğunuz herkesle eşit şekilde konuşursunuz.” Dün gece çok düşündüm. Yani bir paraşütçünün can güvenliği için yanına aldığı telsiz (amatör),
veya erzincanda kuzuları otlatmaya giderken telsizini yanına alan mehmet amca hava bozarsa hatice teyzeyle haberleşmek için, likya yolunda yürüyüşe çıkan tarkan ve eşi + 2 çocuğu… Ne kusur işlemiş olabilirler:) Veya ben, acil durum planım için lisans almış olmam, çok fazla deneysel
şeyler yapmamam, beni daha aşağı biri yapmamalı.
Değişme direnenlere her zaman olacaktır. Direnmek yerine alan açmak daha faydalıdır. Antalya rölelerden bazı çağrılara kulak misafiri oluyorum, sinyal seviyesi soruyorlar, sonra hafif muhabbet dönüyor. Şimdi kafamda daha iyi oturuyor aslında; o kısacık dahi olsa ne yaptın ne ettin balığa
gittin mi hava nasıl oralarda gibi sorularına meşruiyet yaratmak içinmiş.
Tahminimce devletlerin veya hükumetlerin amatör frekansların amatör telsizcilere açık bırakmalarının sebebi, acil durum iletişiminde hiçbir alt yapıya ihtiyaç duymaması. Sivil savunmanın temellerinden biri amatör telsizciliktir. Eğer amatör telsizciliğin içerisinden acil durum
haberleşmesini çıkartırsanız, i̇nanın devletler hobi olarak bu frekansları kullanmanıza izin vermeyeceklerdir.
Telsiz tam olarak yasaklanamayan bir teknoloji olduğu için, -bunu tavan arasında tutuklanmayı göze alarak iletişim kuranların hikayesinden biliyoruz, kendi kendini regüle eden bir sistem kurulmuş. Eskiden qso yapmak çekici gelirken insanlara, şimdi tiktok izlemek çekici geliyor.
Ve inanın bana kimse telsizini, karşı tarafın sinyal testine cevap vermek için 7/24 açık tutmuyor..
Herkes bana dmr veya hf kullanmamı söylüyor. Bu sistemler bir acil durum planımda bana ne fayda sağlayacak? Ve zaten hf ile doğa yürüyüşü yapamam, artı öyle bir bütçem yok.
Mahkeme kararı olmadan yüzbinlerce web sayfasını engelleyen bir erk sahibi değiliz, veya bir sosyal medyayı kapatan, oyunları yasaklayan. Kötü şeyler varmış, insanlar kötü şeyler yapıyormuş.
İnsanlar sizin (erk sahipleri için diyorum) yüzünüzden kötü. Yasaklar sadece kötülükleri görünmez kılar, kötülük avlanmaya devam eder. Pire için yorgan yakarsak, herkes üşür.

Saygılarımla.

Tonguç AKARCA

--

--

Tonguç AKARCA
Tonguç AKARCA

Written by Tonguç AKARCA

Gündemdeki ilginç haberler, tartışma yaratan konular, ve enteresan olaylar üzerine kendi üslubumda yorumladığım videolar yayınlıyorum.

No responses yet